tiistai 29. syyskuuta 2015

Tutki maailmaa vihreämmin



Ihminen on luotu matkustamaan. Meillä on loputon uteliaisuus, joka ei koskaan tyydyty ja maailmassa on nähtävää enemmän kuin ihminen ehtii nähdä koko elämänsä aikana. Ja tämä maailma on kaunis. En tiedä mitään kauniimpaa. Meidän tehtävämme on suojella sen kauneutta. Uteliaisuus kuuluu tyydyttää, mutta se pitää tehdä maailman ehdoilla.

Islanti on yksi kauneimpia maita, jossa luonto on vielä melko koskematonta

Siitä syntyykin ekologinen matkustaminen. Se on matkustamista ajattelemalla luontoa. Emme saa olla itsekkäitä, vaan meidän pitää ajatella myös tulevia sukupolvia. Jos me tuhoamme tämän maailman kauneuden samalla, kun yritämme ehtiä nähdä mahdollisimman paljon elinaikanamme, mitä meidän jälkeläisillemme jää?

Fun fact: Islannissa on enemmän lampaita kuin ihmisiä

Miten sitten voimme matkustaa ekologisesti? Se ei loppujen lopuksi ole vaikeaa. Pitää tehdä pieniä päätöksiä, jotka merkkaavat hiilijalanjäljessämme paljon.

Jos lennät…

  • Lennä vähemmän ja pidemmäksi aikaa kerralla. Älä lennä esimerkiksi Ruotsiin, johon pääset yhtä mukavasti laivalla. Ellet nyt satu olemaan todella herkkä merisairaaksi tulemiselle…
  • Valitse aina suorat lennot. Tämä toki on kalliimpaa, mutta säästää eniten luontoa, sillä nousuissa kuluu eniten polttoainetta.
  • Lennä sesonkiaikojen ulkopuolella. Se tasoittaa turistikauden vaikutuksia.
Helsinki on myös upea kaupunki, vaikka onkin rakennettu melko täyteen

Jos voit, käytä junaa…
  • Junalla pääsee pitkiäkin matkoja. Suomi on melko peräkylä, joten meiltä pääsee junalla Helsingistä suoraan ainoastaan Pietariin. Muualla maailmalla on kuitenkin hyvät junayhteydet melkein kaikkialle. Kaikki junaradat vievät Roomaan - vai miten se meni. Interrail junalla on esimerkiksi loistava idea ja siinä näkee paljon enemmän kuin lentokoneessa pilvien yllä. Vieraile vaikka VR:n sivuilla ja tutki asiaa.
  • Jo yhdeksän matkustajajunaa kymmenestä kulkee sähköenergialla. Juna on siis paljon ekologisempi vaihtoehto kuin mikään muu.

Islanti
Muita vinkkejä…
  • Käytä pyörää tai julkista liikennettä. Jos julkinen liikenne ei onnistu, kokeile vaikka kimppakyytiä – se kuormittaa aina vähemmän, kuin jos jokainen ajaisi omalla autolla.
  • Voit hyvittää lentojen päästöjä lahjoittamalla rahaa hankkeisiin, jotka tukevat uusiutuvaa energiaa ja energiansäästöä.
  • Tosi ekomatkailija voi lähteä vaikka vapaaehtoistyöhön ulkomaille. Esimerkiksi Ekomatkaajat on erikoistunut ympäristön ja eläinten suojeluun keskittyvien vapaaehtoisprojektien välittämiseen. Ekomatkailussa on siis monia ulottuvuuksia, jotka eivät keskity ainoastaan itse matkaan, vaan myös määränpäähän.
Tallinnan vanha kaupunki

Tässä oli vain murto-osa mahdollisista ekologisista valinnoista. Aiheesta löytyy esimerkiksi lukemattomia kirjoja englanniksi. Suomeksi aiheesta on julkaistu ainoastaan yksi kirja, Mondon Vastuullisen matkailijan käsikirja. Kirja auttaa matkailijaa reissaamaan vastuullisesti ja eettisesti. Lisäksi se tarjoaa vinkkejä miten valita hyvä retkijärjestäjä, millaisia tuliaisia kannattaa ostaa ja mistä tunnistaa ympäristöystävällisen hotellin. Kirjan voit ostaa täältä.

Tässä minun vinkkini vastuulliseen matkailuun – kokeile jos uskallat!

-        Minka Savolainen

6 kommenttia:

  1. Todella tärkeä aihe ja hyvin kirjoitettu. Pistää varmasti jokaista hieman miettimään omia menojaan. Lisäksi aivan ihania kuvia Islannista! Pakko päästä vielä joskus itsekin ihailemaan Islannin ainutlaatuista luontoa.

    VastaaPoista
  2. Tämä blogipostaus oli ajatuksella tehty. Hieno sisältö ja hyvin kerroit näkökulmasi nykypäivänä erittäin tärkeään aiheeseen, ekologiseen matkustamiseen!

    VastaaPoista
  3. Hyvä kun olet ottanut tärkeän aiheen esille. Meidän kunkin pitäisi miettiä useammin meidän jokapäiväisiä tekoja ympäristön suhteen. Oli kiva saada tiivistetyssä paketissa paljon informaatiota, jota ei muuten välttämättä tulisi luettua!

    VastaaPoista
  4. Tosi kivasti kirjoitettu teksti ja hyvät esimerkit! Tuli esiin asioita mitä en ole itse edes tullut ajatelleeksi, ja varmasti myöhemmin aion ajatella enemmän ympäristöystävällistä matkustamista. :)

    VastaaPoista
  5. Todella tärkeä ja mielenkiintoinen aihe. Olet aivan oikeassa siinä, että omaan toimintaan kuuluu kiinnitää enemmän huomiota ja matkustaa niin, että minimoidaan aiheutettu vahinko. Kuvat oli myös hienoja!

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommenteistanne! Ihana kuulla, että tekstistä oli hyötyä ja sai ajattelemaan uusia kulmia matkailuun :)

    VastaaPoista